Forord
Når først man begynder at beskæftige sig med kortlægning, er kortene overalt. De dukker pludselig op alle vegne og kan antage et utal af former. Kortet findes i det øjeblik et stof bearbejdes til et andet. Når man orienterer sig, kortlægger man. At placere sig selv i forhold til noget andet. At danne sig overblik og organisere verdens stof. Det er alt sammen kortlægning. Man kan pludselig se kort, hvor de ikke er: i sten, i vejgrøften, i træernes grene, bakkekamme og åløb. De kortlægger en anden historie, en biologisk historie, en historie om udvikling, forandring og erosion, om lys og luft, om gletsjere, om frø, der fragtes af vinden, om istid og geologiske kræfter.
Det ældste fundne kort daterer over 30.000 år tilbage i tid; det er indgraveret i en mammuts stødtand og siges at kortlægge stjernehimlen. Kort går forud for skriftsproget. Man kan forestille sig, at det er fra kortenes tegn og symboler, at skriften stammer.
I dag er mange kort hyperteknologiske og præcise, og vi bruger disse kort mere eller mindre bevidst næsten hver dag. Men er de mere sande? De kort vi følger, er med til at definere den vej vi tager. De er med til at skabe den verden, vi ser.
Det er som om kartografien tager et skridt bagud og forholder sig grundlæggende til et spørgsmål om form: ikke bare hvordan et indhold forholder sig til virkeligheden, men snarere form og virkelighed som sådan.
Den spørger først: hvordan kan dette brudstykke af virkeligheden repræsenteres?
Den spørger: hvordan formidler man overhovedet verden?
Fordi kort organiserer, sorterer de også. At kortlægge er en øvelse i at finde frem til det vigtige, et arbitrært mål. Til et kort må man altid spørge; hvem synes netop dette er vigtigt og hvorfor? Kortet fortæller altid en anden historie end den, det viser – det fortæller altid også historien om det frasorterede, det uvæsentlige. Kort optegner grænser; mellem forskellige typer landskab, mellem kommuner, mellem stater. Grænser, der måske er logiske på kortet, men som virkelighedens landskab ikke indordner sig. Kort kan være magtanvendelse, og alternative kort kan være en modmagt. At tegne et kort, er en gestus, der siger: dette er vigtigt! At tegne et nyt kort er at sige: nej, du overser dette!
Kort er altid en henvendelse – kort vil os noget.
Med temaet KARTOGRAFIER har vi ønsket at understrege, at kortlægning ikke bare er én ting. Magasinets bidrag falder i særligt to typer: dem, der selv kortlægger, og dem, der overvejer, hvordan man kan tænke med og om kortlægning.
Samlet her i magasinet er bidrag, der bruger kortlægningen som en måde at bearbejde; familierelationer, erfaringer. Poesi der kortlægger affekter, landskaber. Gendigtningen kan være en måde at kortlægge et litterært værk. Der er bidrag, der bruger kortlægning som arbejdsmetode, en vej til at danne sig overblik over veje og vildveje. Der forestiller sig andre verdener, eller gør noget i vores egen tydeligt på nye måder. At tegne et kort over noget, er at vende sin opmærksomhed mod netop det; mod en sten, et træ, et landskab, en organisme, en verden.
Vi har ønsket at undersøge de mange forskelligartede udtryk kort kan antage, og måske særligt hvordan disse kan bringe os i relation til de verdener og landskaber, de repræsenterer. Vi håber, at de vidunderlige bidrag samlet her, kan være med til at gøre nye ting synlige.
Hvert bidrag i magasinet er et kort, der peger mod verden og siger: se!
Indhold
Det er en af de smukke smukke dage
Rasmus Bjergegaard Thuesen
Om kort, repræsentationer og sprækker
Oliver Svejdal Bernsen
To værker
Firelei Báez
Tegninger af tiden
Ida Katinka Ploug
Landskapet er en mosaikk av økologiske rom
Damian Petkovic Karlsen
Migrationer
Fabienne Raphoz. Oversat af Ida Lehrmann Lykkegaard
Habitatet
Ursula Andkjær Olsen
Magiske guerillataktikker
Viktor Retoft
Jagtens kort
Ida Juul Poulsen
Det ændrer sig kun lidt
Sophia Yoma Vanhala
Basalt 10:1
Anna Eglite
Nordic Wasteland
& Malerierne fra Nordic Waste
Malte Tellerup
Brian Kure
Mens dagen udvider sig, holder grænsens lys
Hedvig Greiffenberg
Reparative kartografier
Ida Skibsted Cramer
Egn
Ruth Kudsk Jørgensen
En deleuzo-guattariansk libidinalkartografi
Robert Thyssen
Enhjørning
Elias Winther
Skyatlas over 31. august 2023
Lindgreen&Alt
Kortlægning som en praksis til at skabe en anden verden
Karsten Wind Meyhoff
Asmund Havsteen-Mikkelsen
Redaktion
Lasse Fly Bendix
Karl Henriksen
Ida Lehrmann Lykkegaard
Anton Præstgaard